Karakterudvikling. Det er noget af det sværeste og det vigtigste ved at skrive bøger. Mennesker relaterer til mennesker. Og mennesker er komplekse og drevet af lyster, behov og drømme. Mange forfatterspirer tror fejlagtigt at det vigtigste ved en karakter er det ydre. Hårfarve, hudfarve, tøjstil. Men det er det indre, der virkelig er interessant. For i det indre får du et indblik i, hvad karakteren virkelig går og jonglerer med af praktiske og psykologiske problemer.

Det er dét, der kan højne din bog og din fortælling. Det er dét, der skaber tilknytning til karakteren. Og det er også dét, der driver alt, hvad din karakter foretager sig i din fortælling.

Denne artikel viser dig, hvordan du udvikler en karakter, der vil leve i dine læsers sind længe efter, at de har færdiggjort bogen.

For at skrive en sådan karakter, skal du:

  • Sørge for at karakteren har et berettiget eksistensgrundlag i fortællingen ved at etablere personens rolle og formål i selve fortællingen.
  • Sørge for at karakteren har både styrker og mangler
  • Give karakteren en ekstern og intern konflikt
  • Bestemme om karakteren er statisk eller dynamisk
  • Giv karakteren en baggrundshistorie
  • Udvikle karakterens personlighed, så læseren klart kan kende ham på hans væremåde, måde at tale på, holdninger, etc.
  • Foretag din research for at gøre karakteren troværdig (hvis du f.eks. skriver om en Nazist under 2. verdenskrig bør du vide nøjagtig, hvad den ideologi gik ud på)
  • Sørg for at karakteren gennemgår en udvikling i din fortælling (har en arc)

Alle disse spørgsmål er utroligt vigtige at tage stilling til for at skabe en helstøbt karakter. Det allervigtigste at have for øje her er, at karakterer altid er drevet af ønske om noget, der er deres motivation og samtidig har et mere eller mindre ubevidst behov. For Harry Potter er hans ønske at besejre Lord Voldemort, fordi han vil redde troldmandssamfundet. Men han er også drevet af et ubevidst behov om at høre til og få den familie, han aldrig selv havde i sine venner. Han går igennem et modningsplot fra at være en naiv ung dreng, der ikke er fuldt ud bevidst om det ansvar, der hviler på ham, til at gå villigt i døden (tage ansvaret på sig).

Hvad der driver din karakter, hænger også sammen med, hvad for en arketype, de er. Det kan du læse meget mere om her De 12 karakter arketyper.

(Visited 820 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *