Konflikt er det, der gør din historie interessant at læse. Kurt Vonnegut sagde engang at enhver historie handler om en karakter, som roder sig selv ud i noget ballade, og som skal forsøge at rode sig ud af det igen. Konflikt driver din fortælling fremad. Ingen gider læse om nogen, der bare har det godt hele tiden.

I denne blogpost dykker vi ned i de syv forskellige former for konflikt, der findes, men før vi gør det, skal jeg lige komme med en lille disclaimer. Konflikt er vigtigt, men kun når det har et formål, som at drive fortællingen fremad eller fortælle noget om karakter. Et ligegyldigt argument om, hvem der skal lufte hunden mellem to karakterer, er ligemeget. Hav altid det i mente. Sørg for at din konflikt altid har en funktion.

De syv typer af konflikt i litteraturen

1.Menneske vs. menneske
Er mennesker mod mennesker. En helt mod en skurk. Men det behøver ikke være så grandiøst. Det kan også være et familiedrama. Det kan være et barn mod en mor i et familiedrama. Her er konflikten personel.

Eksempler: Elizabeth vs. Darcy i Stolthed og Foredomme, Walt vs. Hank i Breaking Bad, Jean Valjean vs. Inspector Javert i Les Misérables.

2. Menneske vs. samfund
Er et menneske mod samfundet. Det kan f.eks. være et menneske mod en totalitær stat, et kvindeundertrykkende samfund, et samfund uden rettigheder for sorte, eller bare en teenager, der synes samfundet (de voksne) er forkert på den.

Eksempler: Winston Smith vs. Big Brother i 1984, Katniss Everdeen vs. The Capital i Hunger Games, Romeo & Julie vs. familien i Romeo & Julie.

3. Menneske vs. naturen
Denne her giver næsten sig selv. Det er alle de katastrofefilm, du nogensinde har set, hvor mennesker lider under en tsunami, et jordskælv eller tørke.

Eksempler: Mark vs. Mars i The Martian, Pi vs. havet i Life of Pi, Ahab vs. hvalen i Moby-Dick.

4. Mennesket vs. teknologien
Mennesker har altid frygtet teknologien. Lige så mange muligheder, den giver os, lige så mange potentielle udfordringer, kan den også resultere i. Denne form for konflikt er naturligvis mest udpræget i science fiction.

Eksempler: Rick vs. androiderne i Do Androids Dream of Electric Sheep?, Menneskeheden vs. robotterne i I, Robot.

5. Mennesket vs. det overnaturlige
Det overnaturlige har altid interesseret os mennesker. Her kan konflikten være mellem mennesker vs. vampyrer, trolde, vareulve, spøgelser, etc.

Eksempler: Menneskeheden vs. spøgelser i Ghostbusters, Menneskeheden vs. aliens i War of the Worlds.

6. Mennesket mod skæbnen
Det her kan lyde som det samme som mennesket mod det overnaturlige, men denne form for konflikt har sin egen eksistensberettigelse. Skæbnen kan være en Gud, ens tro, eller en slags profeti. Det er en konflikt, der er udpræget i græske myter, men som også stadig bruges i moderne fortællinger.

Eksempler: Frodo vs. skæbnen i The Lord of the Rings, Billy Pilgrim vs. skæbnen i Slaughterhouse-Five.

7. Mennesket mod sig selv
Det her er min personlige yndlings, for vi er alle i en indre kamp med os selv på et tidspunkt i vores liv. Det er en universel form for konflikt, der afslører noget om vores moral og skaber sympati for karakteren. Tænk for eksempel på Katniss Everdeen i Hunger Games, som skal beslutte sig for, om hun vil slå andre ihjel for at overleve. Karakterer er ofte mere helstøbte, hvis de har en indre konflikt.

Eksempler: Mrs Dalloway vs. hende selv i Mrs Dalloway, Hamlet vs. ham selv i Hamlet, Humbert Humbert vs. ham selv i Lolita, Holden vs. ham selv i The Catcher In The Rye.

Tænk over hvordan disse syv typer af konflikter viser sig i din historie. Hvad er den primære? Den sekundære? Typen af konflikt styrer i sidste ende dit plots narrativ. For er din hovedperson primært i en kamp mod sin egen psyke? Eller i en kamp mod sin kontrollerende kæreste? Ser du forskellen?

(Visited 446 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *