En arketype er en karakter, der repræsenterer et specifikt sæt af universelt genkendelig opførsel. Carl Gustav Jung analyserede de myter, som al anden historiefortælling bygger på, og kom frem til, at der eksisterer 12 arketype karakterer, som hver adskiller sig fra hinanden og har en specifik rolle i en historie.

Skal du evaluere din egen fortælling, er disse 12 arketyper et godt sted at starte. De kan hjælpe dig til at forstå præcis hvilken rolle din karakter har, hvad der er hans styrker og svagheder, og hvad der driver ham.

Når det er sagt, så er arketyper bedst, når du tager et friskt take på dem. Hvad gør for eksempel Dumbledore til en spændende mentor arketype? Som en gammel, vis mand, der er klogere og bedre end alle andre, passer han umiddelbart ind i den lidt kedelige stereotype. Eller hvad? For Dumbledore er faktisk ikke bedre end alle andre. Det får vi at vide gennem hans baghistorie. Han er menneskelig. Har begået fejl. Og mellem linjerne fornemmer vi, han er til mænd. Er det ikke et skønt twist på mentor karakteren?

Husk på dette, når du læser de 12 arketyper. Lad os dykke ned i dem.

Jungs 12 arketyper

1. Kæmperen

Kæmperen er manden med en plan. Bevæbnet med et bestemt sæt færdigheder og den rene viljestyrke, vil kæmperen besejre fjenden. Denne utroligt kompetente karakter vil normalt lide en tillidskrise, som de må overvinde, hvis de skal sejre til sidst.

Styrker: Mod, styrke (psykisk eller fysisk), kunnen.

Svagheder: Overdreven tro på egne evner, ego.

Ønsker: Redde dagen og vise deres værd.

Eksempel: Hercules, Odysseus, Aragon og alle Tom Cruise karakterer.

2. Barnet

Denne arketype følger normalt en ung eller naiv karakter, der ser verden gennem et par ronserøde briller – indtil virkeligheden rammer dem. Denne karakterer går som regel gennem en modningsforløb, hvor de lærer en lektion eller to om dem selv og bliver mere helstøbte mennesker.

Styrker: Optimisme, entusiasme, fantasi.

Svagheder: Naiv, fysisk svage.

Ønske: At være glad (eller gladere)

Eksempel: Scout fra To Kill a Mockingbird, Dorothy fra The Wizard of Oz, Rachel fra Friends.

3. Den forældreløse

En af ​​grundene til, at forældreløse børn er så efterspurgte som hovedpersoner er, at de har mest at vinde. De behøver ikke at være forældreløse i den bogstavelige forstand, men i de fleste tilfælde er de det, og i jagt på jagt efter “en ny familie.”

Styrker: Overlevelsesinstinkt, empati, udholdenhed.

Svagheder: Mangel på selvtillid, pleaser andre.

Ønsker: At have det godt og skabe meningsfulde relationer til andre.

Eksempler: Harry Potter, Oliver Twist, Quasimodo fra Klokkeren fra Notre Dame.

4. Skaberen

For denne type karakter er intet vigtigere end behovet for at skabe. I mange historier vil en skaber være en kunstner af en eller anden art – villig til at ofre deres eget velbefindende og forhold i forfølgelsen af ​​dette større abstrakte mål. På grund af deres ensomme vision betaler skabere ofte den største personlige pris.

Styrker: Kreativitet, drive, i stand til at skabe deres vision.

Svagheder: Personlige ofre må gøres, perfektionisme, ego.

Ønsker: At skabe noget der vil leve længe efter deres død.

Eksempler: Remy fra Ratatouille, Alexander Hamilton fra Hamilton, Dr Jekyll fra Dr Jekyll and Mr Hyde, Willy Wonka fra Charlie og Chokoladefabrikken.

5. Beskytteren

Beskytteren er uselvisk. De kan være en mor, far, kone, mand eller bedste ven – uanset hvad de er, vil de gøre noget for at beskytte deres barn, kæreste eller bedste ven. Det er sjældent, at beskytteren selv er i centrum.

Styrker: Generøsitet, selvopofrelse.

Svagheder: Også selvopofrelse: De kan også blive manipuleret med og udnyttet.

Ønsker: At beskytte andre.

Eksempler: Eva i We Need to Talk About Kevin, Samwise i The Lord of the Rings, Mary Poppins.

6. Mentoren

Vores hovedperson støder muligvis på en slags mentorkarakter, som vil forberede dem på de fremtidige prøver, de skal igennem. Undertiden er denne mentor en forælder. Andre gange kan det være en guide eller en gammel karatemester. Uanset hvilken form de tager, er de der for at guide vores helt gennem det ukendte.

Styrker: Visdom, erfaring, intelligens.

Svagheder: Mådehold, ude af stand til at handle.

Ønsker: At hjælpe helten frem til deres sande potentiale og klare “opgaven.”

Eksempler: Magwitch i Great Expectations, Mr. Miyagi i The Karate Kid, Obi-Wan Kenobi i Star Wars.

7. Jokeren

Narren, klovnen, jokeren. Denne arketype har mange ansigter, men hvis du ser nogen karakter sige noget i retning af “Slap af” eller “Chill out”, så er de sandsynligvis Jokeren. I myten fungerer Jokere ofte som en forsigtighedsfortælling og advarer folk om ikke at spilde tiden for meget tid på forfølgelsen af ​​fornøjelse. I moderne kultur er de ofte det sjove indspark.

Styrker: Glæde, sjov, nemme at kunne lide.

Svagheder: Useriøse.

Ønsker: At leve livet og være glad.

Eksempler: Timon og Pumba fra Løvernes Konge, Tiger fra Peter Plys, Stifler fra American Pie.

8. Magikeren

Drevet af deres nysgerrige natur søger magikeren oplysning – men i modsætning til mentorerne, ønsker de også at pålægge deres verdenssyn på dem omkring dem. Magikere kan let imponere andre: selvom de ikke er magikere i ordets bogstaveligste forstand, så er deres evner ofte ekstraordinære.

Styrker: Viden, magt.

Svagheder: Hybris

Ønsker: At skabe orden fra kaos og påvirke andre til deres vilje.

Eksempler: Sherlock Holmes, Dr Strange, Jay Gatsby fra The Great Gatsby.

9. Herskeren

Ethvert samfund har brug for en hersker, men hvordan klarer denne leder den absolutte magt? Hvad vil de gøre for at opretholde kontrol og orden? Regerer de med venlighed og medfølelse eller med hård hånd?

Styrker: Lederskab, charisma, power.

Svagheder: Magtbegær, kan ikke uddelegere, stoler ikke på nogen.

Ønsker: Kontrol. De ønsker at beholde magten.

Eksempler: Macbeth, Miranda Priestly fra The Devil Wears Prada, Mr Burns fra The Simpsons.

10. Rebellen

Rebellen gør oprør. De er trætte (af mange ting – samfundet, deres forældre, dine dumme spørgsmål) – og nu gider de ikke mere. En rebel kan være en karismatisk leder, men de kan også arbejde i det skjulte. De kan være en frihedskæmper eller rockmusiker eller pigen i kemiklasse med de lilla hår.

Styrker: Intelligente, udholdende.

Svagheder: De har typisk ikke megen magt, status eller ressourcer.

Ønsker: At ændre verden omkring dem.

Eksempler: Katniss Everdeen fra The Hunger Games, Ferris Bueller, Hester Prynne i The Scarlet Letter.

11. Elskeren

Elskeren vil gøre alt for kærlighed. De kan være en prins, en popstjerne eller Sandra fra HR – uanset hvad, er kærlighed det vigtigste i deres liv, og det gør dem mere drevne og hengivne, end du kan forestille dig. Ulempen med denne lidenskab er, at de ofte er villige til at ofre alt for dem, de elsker – hvilket kan være en envejsbillet til tragedie.

Styrker: Hengivenhed, passion.

Svagheder: Villighed til at ofre alt for dem de elsker.

Ønsker: At være i et kærlighedsfuldt forhold.

Eksempler: Edward fra Twilight, Romeo og Juliet.

12. Sirenen

Sirenen, eller forføreren, er en karakter, der kommer i alle former, størrelser og køn. De kan tilbyde magt, sex, kærlighed, penge eller indflydelse, men husk, at disse ting altid kommer med en pris. Hvis en sirene er involveret, er fortællingenes moral næsten altid: “Tro ikke på noget, der er for godt til at være sandt.

Styrke: Forføre, karisma, manlende moral.

Svagheder: Deres løfter er tomme.

Ønsker: Kontrol.

Eksempler: Mephistopheles i Faust, Delilah fra Samson and Delilah, 90% af alle de kvindelige karakterer i Odysseen.

(Visited 2.543 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *