Det er ét af de spørgsmål, jeg får oftest.
Idéer er jo noget, der lige pludselig opstår, men man kan faktisk godt gøre noget for at skabe en grobund for at få flere af dem.
Her er mine råd til hvordan.
Læs, lyt, se metoden
Læs vidt og bredt. Læs aviser, læs bøger, læs magasiner. Lyt til radio, podcasts og dine venners fortællinger. Se film, serier og dokumentarer. Oftest kommer idéer, når vi bliver inspireret af hvad andre allerede har lavet, eller hører om historier, der er foregået i virkeligheden, som vækker noget i os. Når du ubevidst søger efter idéer på denne måde, vil de automatisk komme.
Hvad-nu-hvis metoden
Det er de bedste spørgsmål at stille dig selv. Hvad ville der ske, hvis … hvis dukkerne på dit værelse faktisk kunne tale? Hvis der faktisk var skeletter i skabet? Hvis der var et ægte monster under sengen? Der er grobund for tre gode historier allerede der.
Research metoden
Er anderledes end læs, lyt, se metoden, for her researcher du aktivt efter viden. Er du f.eks. interesseret i at skrive science fiction, er det en god ide at læse illustreret videnskab, så du holder dig opdateret med den nyeste udvikling indenfor det teknologiske områder. Vil du skrive fantasy, så læs genren. Det samme gælder for krimi – og alle andre genrer. På den måde, bliver du inspireret, og lærer også en del om den genre, du vil skrive i.
Idébank metoden
Jeg har altid gang i en idé bank, som ikke er så flot og fancy, som den lyder. Det er bare et dokument på min computer. Der er en både med idéer til det, jeg allerede arbejder med, og det jeg vil arbejde med på et andet tidspunkt. Men jeg besøger den jævnligt og genlæser de idéer, jeg fik for lang tid siden – mens jeg stod i badet, handlede ind eller sad og så en film. Nogle af dem er gode. Andre af dem er dårlige. Men i det mindste står de der, og så glemmer jeg dem ikke.
Så skynd dig at lave en idebank, begynd at læse, lytte og se alt hvad du kan med intentionen om at få idéer – og husk at spørge dig selv: Hvad nu hvis? Så er du godt på vej.